gollynbossy

golly&bossy na izložbi Nedostupna baština

Dragi Naši,

Danas smo bili u Hrvatskom povijesnom muzeju, na izložbi Nedostupna baština – tajne čuvaonica Hrvatskog povijesnog muzeja. O čemu se radi? Jadan Hrvatski povijesni muzej nikako da se preseli nego je stisnut u palači na Gornjem gradu. Još 2007. godine za njih je Vlada kupila zgradu Tvornice duhana Zagreb u Klaićevoj, ali radovi na preuređenju još nisu počeli.

Govori HPM:

Svrha je i cilj izložbe informirati javnost zašto je bitno preseljenje Hrvatskog povijesnog muzeja i realizacija prvog muzejskog stalnog postava. Želimo podsjetiti na prostorne probleme u kojima Muzej djeluje već desetljećima i na hitnost rješenja trajnoga smještaja.
Predstavljamo muzejsku građu na sličan način kako je smještena u depoima. Izložiti zajedno portret Petra Zrinskog i oznaku za Židove, magnatski nakit i crtež Golog otoka, plemićku grbovnicu i policijski karton, može izgledati nedolično. Međutim, time želimo samo ukazati na prostorne probleme u kojima je Muzej primoran djelovati već desetljećima i na hitnost rješenja trajnoga smještaja.

A evo kako to izgleda uživo:

Desno „Zenge” vukovarskog branitelja, livo barokne cipelice. Inače, nikad se nećemo prestat čudit kako su ti barokćani imali tako uske nožice.

Livo bursica iz El Shatta, desno slika pogrebne kočije Stjepana Radića za koju ni nema mista u čuvaonicama HPM-a, nego se čuva u krematoriju na Mirogoju.

Livo, nagorene knjige iz vinkovačke knjižnice iz 1991., desno pečatnjaci čitaonice i muzeja iz 19. stoljeća.

Za one koji žele znati više

Za one koji žele znati više (Mi!), sa strane su predmetne kartice, baš kao i u dokumentaciji muzeja. Evo kako i to izgleda uživo.

Saborski vritnjak

Svakako vrh ponude ove izložbe su spomen-čizmice odnosno suveniri na Saborski vritnjak. Saborski vritnjak je popularni naziv za događaj iz Sabora kad je pravaški zastupnik Josip Gržanić bana Khuena Héderváryja opalio nogom u stražnjicu. Povod je bio tajni i nezakoniti odvoz važnih spisa iz Hrvatskog arhiva u Budimpeštu.

Gržanić je bio osuđen na zatvor od tri mjeseca zbog počinjenog „zločin javnog nasilja”, ali za narod je ipak bio heroj, a ne zločinac. Zato mu za sljedeći imendan „nekoje gospoje stranke prava” poklanjaju jednu spomen-čizmicu, a „hrvatski rodoljubi” drugu. „Belovarske hrvatice” poklonile su mu štap za šetnju. Naš Gržanić nije bio bos, a i korak mu je bio lak!

Saborski vritnjak – Hrvatski povijesni muzej

Svi u HPM!

Izložba ima fora vizuale di povijesne ličnosti žure i jure, što na fasadi muzeja, što unutra.

Fora je i ovi blago pasivno-agresivni stav muzeja: vidite što imamo, a nemamo di s tim, a nije do nas.

I što nam se još dogodilo danas u HPM-u: svo nam se osoblje, od zaštitarke na ulazu do nike gospođe na izložbi, obraćalo na engleskom. Jer su mislili da smo furešta. Znamo da mi imamo kozmopolitsku auru, ali čak nam je nisu ni očitali, nego s mislili da nismo odavde jer samo turisti ušetavaju u HPM, domaći svit slabo. Zato, svi u HPM! Izložba je otvorena do 30. 9., tako da opravdanja da se ne stigne, nema.

Vaši