gollynbossy

golly&bossy na najlipšem mistu u Istanbulu

blog golly&bossy - istanbul - ulična hrana

Dragi Naši,
Počinjemo naš jezdopis po Istanbulu našim zadnjim satima našega putovanja. Zašto? Zato što je to sukus cilega iskustva i najbolji način da van predstavimo tu ludnicu od grada. Velegrada, zapravo. Istanbul ima 15 miljuni ljudi službeno, 6 miljuni je tu neprijavljeno. Na sve to je i masa turista. Ali za razliku od Londona, na primjer, u kojen smo bili dvi sedmice ranije (klik, klik), i koji je isto tako veliki ode je sve opuštenije, mirnije, normalnije. U Londonu je na onima pokretnima stubama za podzemnu uvik upozorenje da stojiš s desne strane tako da s live mogu projurivat drugi putnici. U Istanbulu je gužva, ali gužva kako kad grete na koncert – svi su dobre volje.
A nije da se ne radi. Vridni su Turci, Istanbul ne spava, restorani ne zatvaraju, ulični prodavači lažnih rejbanki tek po noći izlažu robu, slastičarnice zatvaraju u 4 ujutro.

Ovo je ulica isprid našega apartamana. Taman su je prepopločavali, zato ne izgleda najbolje. Ali ovo je snimljeno u nediju u 6 i po ujutro i ovi restorani su otvoreni. Odnosno, nikad ni ne zatvaraju. Taman su išli ća gosti s večera, a sad se može doručkovat i popit kafa. I ovo ni u turističkoj zoni, ovo je obični istanbulski kvart.
blog golly&bossy istanbul

Večer prin našli smo se ispod mosta Galata.

View Larger Map

Slučajno smo naletili i na kraju ostali na večeri. Tu je mala peškarija, koja naravno radi do 10 navečer, a riba je freška, na mista još i živa jer je držu u tankovima.
blog golly&bossy - tržnica ribe
Di se prodaje riba, tu se i peče riba. Istanbul je inače pun tih pokretnih štandova na kojima se prodaje najbolja hrana na svitu.

Ova pečena riba je nešto tipa lokarda, stavi se u kantun od kruha i natrpa povrćen. A da se ne jede s noga tu su priručni stolovi i stolice.

Za osvježenje se brine barba koji in situ cidi šipke i naranče.

Ali tu je i puno malih restorančića di se može normalno sest i naručit.

Znamo da izgleda postapokaliptički ovako grezo, s ovim jadnim plastičnim stolicama na goloj zemlji i plastičnim pijatima. Kruh ni izrizan nego se lomi rukama. I ispod stola prohodu mačke, iznad stola žicaju galebovi, sa strane pristaju trajekti, sve je obavijeno u miris friganja i pečenja.

Ali zato je tu pogled na najlipši zalazak sunca na svitu, na Zlatni rog s Plavom i Novom džamijom i Sulejmanijom. Tu je most Galata, trajekti koji pristaju zapravo samo pridonose ugođaju, a galebovi i nisu toliko nasilni.

I svi su tu: turisti i domaći, bogatiji i siromašniji. Familije i ekipa koja je išla ništo izist prin izlaska i ekipa koja je išla ništo izist iza posla. I opet sve bez nervoze i stresavanja. Svi sedu, svi dobiju što su naručili, hrana je ukusna. Sedilo je nas pet tu i zaključili smo da koji nevjerojatni grad, da kad budemo pričali kako smo sedili na črbavnin plastičnim stolicama na goloj zemlji i kako nam je bilo najbolje ikad da nam niko neće virovat i da kako se moramo vratit samo radi tega doživljaja zalaska sunca u dimu trajekata i friganja. I da koliko bi zapravo propustili da nismo seli tu i sve to doživili. I da je Istanbul zakon.

Vaši Omađijani

Comments ( 13 )

 • blogdogg

  ufff čovječe gle mene-imam odijelo i cipele, a u pripizdini, a vi-goli i bosi pa u Londonu, Istambulu…svakadala-to je post!

  http://youtu.be/3-t9z8OLoCg
  Prijavi kao spam

 • shellykelly

  gradom su-omađijan, potpisujem. 🙂

 • B-612

  Rekli su mi da će mi blog postati čitan ako budem ostavljao komentare na popularnim blogovima… Hmmm… Baš me zanima. 😉

 • Dante

  I sad nek mi netko veli da i mi ovako ne možemo. Ribe još uvijek ima, voće se proizvodi (ah da nezasitni apetiti tu je problem, kod nas je sve skuplje od zlata). Ipak naše je hrvatsko , a njihovo tursko 🙁

 • Lion Queen

  jel vidje negdje kerema od onura i šeherezade?

 • sekasmiht

  Nisam stalni komentator ali iskreno sam zahvalna na ovoj istini.

 • ruja

  Jednom ću i ja u taj Istanbul. I sjediti na plastičnim stolcima, na zemlji, i guštati, guštati…

 • Jež

  Sve istina. Divan kratki putopis iz Istanbula. Hvala.

 • ericca_35

  To je grad u kojem baš nikada nije dosadno…bila 2 puta i opet ću….uvijek ima šta novo za vidit a toliko različito od onog na šta smo mi naučili :). Pozz

 • Žena.Samo to.

  Mmmmm meni su ova riba s povrćem na tržnici i barba s voćem idealna pozivnica za skitnju pa ga stavljam na wish listu …lijepo,autentično 🙂

 • DOBAR, LOŠ, ZAO

  Bijah, vidjeh, okusih…
  A kad mujezini zapjevaju s minareta!?
  Uz Lisabon, jedan od najdražih gradova koje sam posjetio.
  I opet ću, nadam se…

 • fotkam, kuham, putujem

  ajme ajme ajme pa ja cu poludit, sto mi to radite!!! kakvi su ovo gusti, koje slike….fantazija! a ja se spremam i spremam u taj grad i nikako….na jesen cu, ako b(l)og da 😀

 • Valcer

  I ja sam bila omađijana, razumijem te.

Comments are closed.