gollynbossy

Dragi Naši,
znate kako smo prošli put bili na Lastovo (klik) i išćali 20. stoljeće? I na kraju ga nismo našli? E, ovi put je bilo obrnuto. Naime, 20. stoljeće je dočekalo nas i to u obliku jedinega lastovskega rent-a-cara – Renaulta 4. (Molimo da se rent-a-car čita po Vuku, jer tek onda se tek shvaća veličina ovega malega auta. Cijena: 300 kn/24 sata.)

Ne samo da je Renault crveni, što nam je druga najdraža boja za Renault 4 nakon narančaste, nego je ima i otvoreni krov za bolje razgledavanje. Jedino je malo teže upada u rikverc, ali božemoj…

Drugi susret s 20. stoljećem dogodi se u kafiću u Ublima. Dopustimo lamperiji da govori sama za sebe.

Treći susret bi je najgenijalniji. Dok smo se vozili po Prežbi naletili smo na napušteni vojni tunel. Koji je prilično zastrašujući jer je ogroman, mračan, hladan, opasan jer su mu još nike cijevi u podu (a vidi se samo onoliko koliko svitli mobitel), toliko dug da nismo mu uspili doć do kraja i još su u njemu nike gigantske crne cisterne.

Uh, baš nam je bilo lipo kad smo izašli vanka, na najvrući dan lita bez ćuha vitra. Bonaca par exellance i pogled na Zaklopaticu.

A na glavnoj otočnoj cesti iz kamena su nam se smiješila vesela lica. Ko ih je nacrta? Zašto? Kad? Neka na ta pitanja odgovoru budući arheolozi.

I evo nas u Lastovu. Kojo lipo misto.

A ako se ikad zateknete u Lastovu i zatreba vam duhovni iscjelitelj ili švedska masaža naći ćete ih u Kneževoj 16.

Također, ako se ikad zateknete u Lastovu na najvrući dan lita bez ćuha vitra i vidite ovu štradu koja vodi prima Kašćelu nemojte se zaputit s njon po zvizdanu kako što smo mi učinili.

Ali ako ikad tako falijete i ipak se uputite i preživite uspon, gore će vas dočekat najbolji pogled ikad. Lastovnjaci na istok i Korčula na sjever. Dragi čitatelji, strelicom je označeno di se otprilike nalazu naši udobni i prostrani apartmani, prvi red do mora, domaće vino i ulje, pa ako se odlučite javite nam se na gollynbossy@net.hr. Nudimo i isto tako lipe, a još novije, apartmane u Lumbardi, ali njihova pozicija se na ovoj slici ne vidi. Hvala.

Kad smo se skalali u Lastovo vidili smo i najlipše japanske ruže na cilen Lastovu, a usudili bi se reć i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Onda smo se zaputili na južnu stranu škoja i po makadamu nas je Renault 4 bez problema dove do uvale Uske. Do koje još treba i hodit kozjim putićem jednu 10 minuti, ali na trećoj slici ćete vidit da se isplati.

Opet malo 20. stoljeća u Uskoj u obliku bodljikave žice kojom je ograđena cila uvala.

U Uskoj smo se okupali, a onda nas je vjerni Renault 4 odve prema lanterni iznad Skrivene luke. Lanterna i kraj svita. Isprid vas samo pučina i zakrivljenost Zemlje, ispod vas strme litice, iznad vas zvizdan.

Nakon svega ovega zaslužili smo okrijepu. Svi domaći su nam preporučili konobu Bačvara u mistu Lastovu, ali kad smo došli do nje bilo je 4 popodne i bila je još zatvorena. Pisalo je da otvara u 5. Neeee, ::drama::… Dok smo mi gladni zdvajali isprid zatvorenih vrati, gore su nas čule gazde pri kraju popodnevnog sna, provirili kroz punistru i rekli: “Ma evo, otvorit ćemo za vas, ionako se moramo sad spustit i počet pripremat sve za večeru.“ I onda neko govori o negostoljubivosti naših turističkih radnika…

Naručili smo i jili odličnu paštetu od ribe, hubotnicu na salatu, rižot od kozica, rižot od sipe, jednega cipla pečenega i malo friganih kozica.

Moramo pojasnit čitateljima da smo se na Lastovo uputili redovnim brodskim linijama iz Vele Luke. Ujutro trajekt kreće u 9, tamo je u 11, a za nazad je u 7. Zato zahvaljujemo Jadroliniji što u ljetnim mjesecima omogućuje otočanima da posjetu i druge otoke.

Tako smo se ukrcali na Hanibala Lucića, otplovili u zalazak sunca. Lastovo je ostalo iza nas, ali vratit ćemo se opet dogodine. Jer još nismo vidili srednjovjekovnu crikvu sv. Luke, nismo bili u Lučicu i nismo se okupali u Perni za koju smo čuli da je najlipša uvala za kupat se na Lastovu. A našlo bi se i još ribe i glavonožaca za izist.

Vaši

P.S. Iznajmljeni Renault 4 se sutradan ni moga upalit : )

Comments ( 8 )

 • žnj

  Prije koju godinu smo nas par bili na Korčuli i pokušavali doć do Lastova na jedan dan.
  Buljili u raspored trajekata, da li ići s autom ili ne, koliko nam se isplati.
  Ali sjećam se da nikako nisi mogao provest na Lastovu cijeli dan jer su trajekti imali glup vozni red, a zaključili smo da nam se ić s autom na jedan dan ne isplati pa smo odustali od avanture.
  eeeeee ali da smo znali za cara reno 4 to bi bila druga priča
  Nego… koliko vas je koštalo to rentanje?

 • Zrakoplov

  Fotke iz bajke… Poseban pozdrav! 🙂

 • geomir

  Dobar je taj Reno 4 kad vas je izvuka na Strugu.
  Ja niku godinu, jedva izaša sa sva četiri!!!

  Slike su ti lipe, ali bi neke ter neke triba livelat!!
  Inače će ti more iscurit!! :-)))

 • trika

  Ravno prije 26 godina tadašnja djevojka a sadašnja supruga i ja smo bili na Lastovu na ljetovanju. Tada je vojna i civilna policija čekala trajekt iz Splita da ne udju stranci, ujutro se iz Solituda moglo vidjeti kako ispovljavaju podmornice i torpedni camci i bilo je predivno.
  Hvala na fotkama da vidimo da se nista nije pokvarilo.
  Drago Lastovo i neka nona koja nas je nahranila jer nas u vojni restoran nisu pustili a bilo nam vruce da se vratimo do hotela.

 • marionetta

  Sad bi i ja na Lastovo, rentala cara, pojla sve pa i blitvu (!?).
  Jedino ne bi u tunel – što je u cisternan???
  Baš dobar putopiš.

 • alpin57

  A Lučica ispod Lastova, hlad i “mrakača” špilje Rača, vrh Lastova i vidikovac sve do Palagruže, napušteni i ogoljeni vojni objekti, ha, ima toga još za mjesec dana. Bez obzira, dobro napisano i “narisano”.

 • M kao Marta

  Prekrasno Lastovo, najlipse je onamo di nema ni ceste ni puta…

Comments are closed.