gollynbossy

golly&bossy u knjiškom, filmskom i televizijskom kutku

Dragi Naši,

Iako po našim (rijetkim) postovima ispada da samo điravamo okolo to je zapravo kriva slika. Jer česti su momenti kad smo danima po kući i oko kuće, ali i tada putujemo jer odjezdimo i svijetove knjiga i filmova i serija i tada često nadoknađujemo propušteno gradivo.

Tako smo na primjer tek ovo lito pročitali Adio, kauboju od Olje Savičević-Ivančević. Ne znamo zašto smo toliko čekali. Vjerojatno smo je htili posudit u biblioteci onda je nije bilo, a do drugega puta smo zaboravili. I još nam niko ni ništa govori o toj knjizi, a ni da nemamo prijatelja koji čitaju. Ovako ili onako, uvjeti su sazrili, a Narodna knjižnica Blato imala je jedan primjerak taman za nas i taman da nas obori s nogu. Toliko da ćemo je prvom prilikom kupit (naime, mi smo škrta otočanka i kupujemo samo knjige koje smo već pročitali, a koje su nam se toliko svidile da ih želimo pročitat ponovo.) Adio, Kauboju je Mediteran kakav je sada: zagađen, šporak, s narkomanima, obaveznim ridikulima, obaveznom nepokretnom babom, obaveznim bebama na ormarima, fjakom, opakom duhovitošću, duhovitom opakošću i čistom opakošću. Najjači lik nam je Sestra i u drugom čitanju ćemo još pažljivije čitat njene komentare.

blog golly&bossy - adio kauboju

S Nebeskom dječicom Tatjane Gromače nismo u zaostatku jer je to nova knjiga. Svakako je pročitajte, prelipa je, ne može se ispustit iz ruke, a pročita se u jedno litnje popodne ili dva zimska dana. Upozoravamo da je malo crnjak.

Još jedan novitet na policama blatske knjižnice, a u budućnosti i na našim policama je i Povijest instituta Ratka Cvetnića. Dok je Kauboj Mediteran kakav je sada, Institut je Zagreb kakav je nekad bio sa svim ratovima, promjenama režima, dijeljenjem i oduzimanjem društvenih stanova, imenovanjima i smjenjivanjima direktora i sličnim gadarijama. Ali sve to uz jedan lipi humor koji nas malo podsjeća na češke filmove – dosta je reć da je glavni lik samozvani delta-mužjak.
blog golly&bossy - povijest instituta

Još jedna stvar koju smo propustili tijekom godina, ali o kojoj smo uvik čuli nekako usput su filmovi Prije svitanja i Prije sumraka. A kad je u naše najdraže kino, ono u Muzeju suvremene umjetnosti, doša i Prije ponoći tj. treći dil trilogije odmah smo pohitali. Prin tega smo pogledali prvi dil Prije svitanja, a dan iza i Prije sumraka. Filmovi su prelipi, bez obzira na raspored gledanja. Zapravo nam se čini da je 1-3-2 prava kombinacija.

Za one koji nisu pogledali filmove evo ukratko sadržaja. Prije svitanja je snimljen i događa se ’93. U vlaku se upoznaju Amerikanac Jesse i Parižanka Celine i odluče provest noć šetajući ulicama Beča njemu do aviona ujutro. Na kraju se dogovore da će se nać na istem mistu za šest miseci. Devet godina kasnije Jesse je u Parizu i predstavlja svoju knjigu u kojoj piše kako je jednom upoznao jednu Celine i šetao s njom po Beču, ali kako se više nikad nisu sreli. Na promociju dolazi Celine, objašnjava zašto ni mogla doć u Beč šest miseci kasnije i oni provode popodne zajedno, prije nego njemu krene avion, prije sumraka. Treći film nećemo prepričavat da sve ne pokvarimo. Al malo ćemo kvarit s zadnjom scenom drugog filma. Ko ne želi vidit lako priskoči

Budući da je sve o filmovima reka naš omiljeni tviteraš mi više nećemo pisat nego ćemo samo citirat:

“Život u filmu su sve one dugačke scene šetnje i razgovora Celine i Jesseja.
– Before Midnight je posvećen Amy Lehrhaupt, djevojci koja nikada nije dobila priliku doznati kako je inspirirala najljepšu filmsku romansu.
– Kao mladi redatelj Slackera, Linklater je Amy upoznao jedne noći koju su upravo razgovor s njom i zaljubljivanje u nju učinili posebnom.
– Veza na daljinu baš i nije upalila, a Richard je romansiravši stvarnost u Before Sunrise poželio odati počast djevojci koja ga je začarala.
– Nadao se kako bi se Amy mogla pojaviti na kojoj projekciji, slično onome kako se Celine ukaže na Jessejevoj promo-turneji u Before Sunset.
– Izgubivši kontakt, nije znao kako Amy film nije ni mogla gledati; nažalost je poginula u motociklističkoj nesreći malo prije premijere.
– Za cijelu je priču doznao tek prije nekoliko godina, kada je Amyna prijateljica pokopčala stvari i javila mu se. Jebote.

Evo sva tri foršpana zajedno:

I za kraj serija Girls. Dvi sezone su gotove, nestrpljivo čekamo treću. Najavljivana kao nova verzija Seksa i grada zapravo s njim uopće nema veze jedino je slično što su njih četiri u New Yorku. Girls zapravo nemaju veze s ničim, samo s genijalnim umom Lene Dunham koja režira, piše i glumi glavnog lika Hannu Horvath.

“Ona je skroz luda. Ali ja je skroz razumin.”, rekla je Dragana. “Znaš, u početku mi je bila simpa, tako skroz zbunjena. Ali zapravo je zla. I glupa.”, reka je Krešo.

Mi ćemo samo reć da smo inspirirani Jessinim outfitom s perjem kupili majicu s najviše perja koju smo mogli nać.
blog golly&bossy - girls - jessa blog golly&bossy - roba

Vaši

Comments ( 3 )

 • Alžbeta Bathory

  za drugo nisam mjerodavna, jer nisam čitala ni gledala, ali rekla bih nešto o Kauboju i Dječici.
  obje hvaljene i nagrađivane, nisu me dotakle. za prvu ne znam zašto, lijepa knjiga, stilski, formom, fabulom, poukom. ipak sam je pročitala, zatvorila i – zaboravila.
  ali Dječica su mi bila teško razočaranje. jako volim Gromačine pjesme (Nešto nije u redu?), crpim iz njih ogromnu inspiraciju, u Crncu sam uživala i iščitavala ga danima, pročitala sam i Bijele vrane…
  ne znam. zbilja, nagrađivana, hvaljena, ali meni je ostavila loš dojam.
  ipak, lijepo je pročitati da se čita!
  pozdrav.

 • bookeraj

  Čula sam za Girls i jako me zanima, ali nikako da dođe na red (zimski dani su dušu dali za takve projekte, stoga jedva čekamo zimu, ne?)

 • Pingback:golly&bossy u epizodi Preporuke | golly&bossy

Comments are closed.