gollynbossy

Galerija Serpentine u Londonu ili Ljubav je Crveno

Dragi Klingoncy,

Nakon što smo učinili đir po Mediteranu i pozdravili se s majmunima na Gibraltaru, Enterprise Nas je odve put Engleske. Dok smo prohodili kroz Biskajski zaljev, dva dana se nismo digli iz posteje jer je vajalo. Stili smo krpu na glavu i čekali da projde. I onda smo nakon dva dana Scile i Haribde, ugledali kopno. Engleska!!! England!!!! Ultima Thulle!!!!Najvažnije od svega Nam je bilo poć vidit Tate, Nacionalnu galeriju, British Museum, V&A, London Eye, Big Ben i nakupovat se. O da, nakupovat se…ali kad smo došli u London i shvatili koliko je sve veliko, zaključili smo da ćemo se proć i su manje. A na kraju, ispalo je opet da je Manje Više!!!! U Londonu smo se smistili u Edi, superkul umjetnice i insajderice koja Nam je pokazala po gradu svakojaka čudesa i s kojom četiri dana nismo prestali govorit. Zaboravili smo na sve uobičajene turističke rute i pustili da Nas vodi neko ko zna što vridi. A Edi zna sve. I pozivamo se da gremo opet! Tako smo jedno jutro, nakon što smo popili kafu iz Edine ćikare (ona skuplja kultne ćikare i pijate) i namazali kruha i marmelade, išlića u Kensington.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Tamo je sve fensi i kul i jadno Nam se svidilo. A kad smo došli u Serpentine Gallery, zanijemili smo od Čuda i Lipote. Za doć do tamo prohodili smo kroz Čudesno Zelenilo parka Kensington i pored Albert Halla di je pjeva Oliver.

Image and video hosting by TinyPic

P.S. U Gaudija je u subotu Zabranjeno pušenje i gremo! I oprostite na digresiji, ali uvik treba razmišljat na nekoliko levela.
Dunkle, prohodimo Mi kroz Veliko Zeleno, udišemo miris svježe engleske travice, trču kolo Nas vjeverice, pričamo s Edi o kraljici Viktoriji i sve je kako u slikovnici. I onda smo došli do Galerije. Već smo rekli da četiri dana nismo umukli, ali kad smo vidili to što smo vidili, ostali smo bez teksta. Cili ambijent, cili koncept to je jedan MegaSukus vrhunske arhitekture i dizajna, prostor za kontemplaciju i bar jedno savršeno popodne. I što smo to Mi tamo vidili? Vidili smo jednu veliku privremenu crvenu metalno-staklenu konstrukciju čiji je autor francuski arhitekt Jean Nouvel.

Image and video hosting by TinyPic

Svake godine u vrtlu Galerije postavlja se nova konstrukcija i uvik ih rade slavni arhitekti (Gehry, Niemeyer…) i upravo ta komponenta privremenosti daje još jednu zapanjujuću dimenziju. Konstrukcije se postavljaju početkom lita, a skidaju se na jesen.
U ovoj možete popit čaj, kafu, izist kolač, čitat novine, ležat na ležaljci ili igrat stolni tenis.

Image and video hosting by TinyPic

Nas je prozračnost i profinjenost cijele ovogodišnje konstrukcije lansirala u orbitu, a savršena simbioza prirode, zatečenih arhitektonskih formi i jedne privremene totalno suvremene arhitekture trajno Nas je oplemenila i ugradila u Naše prijemčivo biće potpuno nove perspektive.

Image and video hosting by TinyPic

Život je imao smisla na kvadrat! Edi je legla u ležaljku, a Mi smo trčali okolo i divili se. Čak je i cviće bilo crveno. Ispalili smo od Crvene!

Image and video hosting by TinyPic

Navodno je autora inspirirala crvena boja londonskih telefonskih govornica i autobusa, ali Mi mislimo da je Njega inspirirala Ljubav. Jer…Crveno jest Ljubav. i Strast. I Život. I Putovanje. A za projektirat nešto ovako lipo, treba čovik bit pun Jubavi, ne samo Znanja.
Sjetili smo se jedne stoljetne i vječne gospođe koja nam je rekla da žena uvik na sebi mora imat nešto Crveno. To je njoj reka Jacques Cousteau kad su nešto skupa istraživali. Inspirirani Crvenim paviljonom i Vječnom gospođom kupili smo Yves Saint Laurent Crvenu šminku i od tada stalno furamo Crveno. Posli smo kuntrali Mikija Rurkija i s njim prošli Rič. Ostalo je Povijest. Volu Vas Vaši.